V športni areni je bila vrhunska uspešnost v športu vedno zelo iskano stanje igralcev in trenerjev vseh ravni. Ne glede na to, ali so športniki šolski nogometaši ali olimpijci, ki se borijo za zlate medalje, je vrhunska uspešnost v športu vedno privlačila tako športnike kot trenerje. V naši moderni dobi športa, kjer je športna znanost na stratosferski ravni in se dviguje, kateri so dejavniki, ki lahko ob pravilni uporabi športnike pripeljejo do vrhunske športne uspešnosti? Ali obstajajo skrivnosti športne odličnosti? Ali je s temi dejavniki zlahka manipulirati v korist športnikov? Ta članek obravnava dejavnike, ki lahko vodijo športnike in trenerje do vrhunske uspešnosti v športu.

Obstaja veliko člankov in knjig, ki podrobno opisujejo načela, programe, dejavnike uspeha in podobno, ki lahko vodijo do vrhunske uspešnosti v športu. Številni avtorji so obširno pisali o njih in v mnogih pogledih so načela in dejavniki univerzalni. Načela postopnega upora, raznolikosti, ciljno specifičnega treninga, okrevanja itd. so nesporni osnovni razlogi, ki športnikom omogočajo doseganje vrhunske uspešnosti v športu. Ta članek gre še korak dlje z raziskovanjem teh univerzalnih dejavnikov v drugačni luči. V tem procesu upam, da bom tako športnikom kot trenerjem povedal, kako praktično uporabiti ta načela in kateri so dejavniki z višjo težo v smislu doseganja uspeha in vrhunske uspešnosti v športu.

V bistvu obstajata dva sklopa dejavnikov, ki ju moramo preučiti. Tehnični in človeški dejavniki. Najprej si oglejmo prejšnji sklop dejavnikov;

Tehnični dejavniki

1. Kakovostna priprava

Trdo delo za vsako športno sezono se začne s predsezonskim treningom, ki je zelo intenziven. Nobeno telo ne mara te sezone, saj sta zahtevano delo in trening pogosto zelo dolgočasna in boleča. Toda to je treba storiti, da so športniki optimalno pripravljeni na zahtevnost tekmovalne faze. Doseči je treba obseg vzdržljivosti, moči, hitrosti in spretnosti. Ključnega pomena ni samo obseg dela, ampak tudi to, koliko kakovosti je vloženo v pripravljalno fazo. Ko se igralci odrežejo in se brez srca in duše lotijo treninga po nominalni vrednosti, se bo to kasneje na tekmovanju pokazalo kot utrujenost, poškodbe ali pomanjkanje ostrine pri njihovem delovanju. V takih okoliščinah vrhunska uspešnost v športu ni mogoča. Kakovost predsezonskih priprav je v športu mladih še kako pomembna.

Zelo pogosto se v šolah igralne sezone za številne športe začnejo skoraj takoj, ko se začne šolsko leto. Ker so naši otroci odsotni na dolge počitnice, se naši športniki zelo pogosto vračajo v šolo, da bi se soočili s tekmovanji z zelo malo časa za trening. Ekipna igra, krepitev kondicije in psihična priprava naj bi bili narejeni v 2-3 tednih, kar je v športnem svetu skoraj nemogoče in neizvedljivo. Takšna priprava škoduje tudi razvoju naših otrok. V teh okoliščinah imajo trenerji in učitelji (in starši, če je mogoče) zelo pomembno odgovornost, da zagotovijo, da so naši športniki dobro pripravljeni na tekmovanje. Programe usposabljanja za šport je treba pripraviti in izvesti konec leta prej. Naši športniki morajo razumeti, da se je njihova sezona dejansko začela, ko so njihovi pregledi končani. Ko se program treninga začne, lahko trenerji in učitelji športnike poučijo tudi o programu treninga na počitnicah. Vsak športnik bi moral imeti eno, s katero lahko naredi nekaj za izboljšanje svojih igralnih sposobnosti med odmorom od šole. Vključuje lahko stvari, kot je vzdrževanje določenega standarda telesne pripravljenosti z vzdržljivostnimi aktivnostmi, kot so kolesarjenje, tek ali plavanje, igranje lovljenja in metanja na dvorišču s svojimi brati in sestrami ali celo individualne vaje za izboljšanje določenih veščin. Pri tem je pomembno ohraniti in izboljšati doseženo v pretekli sezoni, da se športniki ne vrnejo nazaj v šolske klopi in začnejo z ničle. Preprosto načrtovanje in trening na ta način bo zagotovil kakovostno pripravo za športne ekipe, da bodo pozneje dosegle vrhunske športne rezultate.

2. Obvladovanje individualnih veščin

V vseh športih in igrah obstajajo določeni sklopi spretnosti in spretnosti, ki veljajo za osnovne in potrebne. Te morajo športniki doseči, preden lahko kasneje igrajo na višji ravni. V košarki sta ključnega pomena dribling in pravilna izvedba polaganja. V bejzbolu in softballu so obvezne veščine metanja, lovljenja in igranja. Push-pass in sprejem podaje sta potrebni veščini pri hokeju in parter ballu. Seznam se nadaljuje. Na predsezonskem treningu ali v najzgodnejši fazi igranja je treba naše mlade igralce seznaniti s temi bistvenimi veščinami in vložiti vse napore in čas v obvladovanje teh osnovnih veščin. Brez teh veščin bo trener zmagal