Naša kultura slavnih je neverjetno razširjena. V medijih prevladujejo poročila o slavnih osebnostih in njihovih kontroverznih življenjih. Že zdaj so eni izmed najbolje plačanih ljudi na svetu, zakaj bi torej bilo smiselno poslati svoj izdelek ali storitev slavni osebi – brezplačno? Odgovor je v resnici preprost. Naj vaš izdelek ali storitev uporablja slavna osebnost – in tako ustvarite dojemanje zaznamka – s strani nekoga slavnega in ste v velikem poslu.

Kako velik, vprašate?

No, tudi zelo znani ljudje jedo, pijejo, potujejo, nakupujejo in se na splošno obnašajo kot običajni potrošniki, čeprav imajo veliko večjo potrošnjo moč in možnost vplivanja na nakupne odločitve drugih preprosto s tem, kaj se odločijo kupiti zase. Ta aspiracijski učinek, pri katerem si ljudje prizadevajo posnemati svoje najljubše zvezdnike, predstavlja zlato priložnost za blagovne znamke.

Nicole Kidman, Keith Urban, Eva Longoria in Tony Parker so fotografirani med počitnicami v St. Regis Bora Bora v nekaj dneh drug od drugega, letovišče pa je rezervirano še mesece zatem. Gwyneth Paltrow nosi svoj najljubši par kavbojk Blue Cult s sprednjimi žepi, ki so razprodani v vseh trgovinah od NYC do LA, zaradi česar so trgovci in kupci slog poimenovali “Gwyneth”. Jennifer Aniston si striže lase, medtem ko igra v televizijski sitkomi “Prijatelji”, na tisoče žensk pa teče k svojim frizerjem s solzicami iz revij in zahteva striženje “The Rachel”.

Pravzaprav nekatere največje blagovne znamke z največjimi proračuni že razumejo moč slavnih. Penelope Cruz in Cindy Crawford prodajata šminko za Revlon, Ellen Degeneres prodaja članstvo pri American Expressu, Kate Walsh prodaja cadillace, Tiger Woods pa je prodajal številne blagovne znamke, preden je javnost postala seznanjena z njegovimi sramotnimi posli.

Imeti slavno osebo, povezano z vašim izdelkom ali storitvijo, vaši blagovni znamki zagotavlja dve zelo pomembni stvari: ambicioznost in verodostojnost. Mnogi ljudje si želijo »živeti kot zvezdniki« in objavljajo publikacije, kot sta People in USWeekly, ki jim ponujajo nešteto informacij o tem, kaj zvezdniki nosijo, katere izdelke uporabljajo, kje potujejo, jedo, nakupujejo itd. širši javnosti omogoča zelo preprosto posnemanje življenj slavnih – in pokroviteljstvo prav istih blagovnih znamk, ki jih uporabljajo zvezdniki.

Zdi se tudi, da obstaja splošno prepričanje, da “če Angelina Jolie in Brad Pitt uporabljata ta izdelek, potem mora biti dober.” Zakladnica in verodostojnost, da imate “prave” znane osebnosti, povezane z vašo blagovno znamko, sta neprecenljiva.

Tu so glavni dejavniki, ki povečujejo verodostojnost, če je z vašo blagovno znamko povezana slavna osebnost, in kako lahko to popelje vaše podjetje na višjo raven:

 

Zvezda s seznama A, ki nosi ali uporablja vaš izdelek ali storitev, daje vaši blagovni znamki takojšnjo verodostojnost v očeh potrošnika in lahko takoj spodbudi prodajo
Slavno ime, povezano z vašo blagovno znamko, si prisluži spoštovanje medijev in skoraj vedno zagotavlja medijsko pokritost
Maloprodajne trgovine in kupci bodo veliko bolj verjetno sedeli in opazili ter vas jemali resneje, če imate zvezdniško stranko
Z vidika sloga in oblikovanja znane osebnosti potrjujejo trende (ter izdelke in storitve, ki jih uporabljajo).
V naši kulturi, obsedeni s slavnimi osebnostmi, zvezdniki bolj kot karkoli drugega pritegnejo naslovnice, ki pritegnejo pozornost

Bistvo: zvezdniki prodajajo. Ko ga zvezda nosi, uporablja ali promovira, mu svet sledi. Nič ne ustvarja večjega navdušenja in želje kot ambiciozna življenja, ki jih vodijo zvezdniki. Če lahko oboževalec nosi popolnoma enako obleko, kot jo je nosila Halle Berry, jede v restavraciji, ki jo pogosto obiskuje, se udeleži tečaja joge v istem studiu ali uporablja isto barvo šminke, potem lahko poustvari delček tistega zaznanega glamurja. in navdih zase.

Na današnjem prenatrpanem in konkurenčnem trgu lahko zaznana podpora slavnih osebnosti vašemu izdelku ali storitvi zagotovi takojšnjo prepoznavnost in legitimnost, ki bi običajno trajala leta, da si jo pridobite. Z vidika trženja ostaja eden najboljših načinov za ustvarjanje prepoznavnosti imena, oglaševanje in skokovit porast prodaje.